Luxury Mannerim Home Project

manerim-banner-short

Malishev recently complete a luxury home project locate at Mannerim on the Bellarine Peninsula. We talk to the Project Designer Ian Sutherland about the design and its unique features.

The design brief for this project was relatively simple – “to capture the spectacular views from every room”.

The resulting concept evolved with very minimal variation from the original vision discussed at our initial site visit. The living pavilion to the left of the entry contains vehicle accommodation, a large alfresco dining space, the main indoor kitchen with a fully functional butler’s pantry linking the laundry/garage and direct alfresco access. The large living and dining space has a raked ceiling reaching south, connecting to highlight windows, and a mitred glazed far corner to the room showcasing both the best view and a suspended “orb” rotating fire. All walls of the living pavilion contain large expanses of glazing which capture views on all sides and to the in-ground pool and contain custom built-in “floating” joinery for storage and entertainment purposes that don’t interrupt the views.

The entrance foyer is accessed via a timber “jetty” which is positioned above a large pond which in turn is protected overhead by a flat roof plane, supported by three substantial re-claimed timber posts which extend out of the water. The bluestone wall cladding of this area extends through the glass entry door unit into the internal foyer space. This overall combination of elements references the board walks, stone sea walls and timber piers of Queenscliff and Point Lonsdale and provides a whimsical connection to the rural-maritime setting.

To the right of the entry an articulated “gallery” provides access to four bedrooms all with expansive views. The master bedroom provides extensive custom robe joinery and a full ensuite which once again frames the view beyond a freestanding bath and free-form shower. This large ensuite is replicated further down the pavilion as the main bathroom.

Externally my intent and hero component of the concept was to create a dramatic roof form which soared above and beyond the walls below and that it should appear to be only lightly connected to the building as a whole. The non-view, predominantly west facing sides of the house are intentionally monolithic and solid in nature creating a sense of anchorage to the soaring and transparent view sides of both pavilions.

As with the first home we built for our client the process of designing for them was an extremely rewarding and straight forward collaboration. This type of outcome can only be achieved through effective communication, beginning with us as the design-construct team listening carefully to what the client wanted to achieve and the client having the trust and confidence in us to deliver both on design and quality of construction. From a designer’s perspective, I am honoured to have had the opportunity to work with this client for a second time and for the absolute trust and free-reign they’ve extended to me and our exceptional design and construction team in order to deliver them what is in our own humble opinion, a truly beautiful home. We couldn’t be more proud of our achievement.

View more photos of this project Click Here.

To learn more about this Project or book an appointment with our Design Team call (03) 5229 1129.